İşe Giriş Sağlık Raporu

İşe Giriş Sağlık Raporu Nedir?

İşe giriş sağlık raporu özellikle fabrika ve imalathanelerde 6331 sayılı kanun ile işe yeni başlayacak kişilerin alma zorunluluğu bulunan rapordur. İşe sağlık raporu genel sağlık kontrollerinin yanı sıra akciğer grafiği, kan tahlili, odyometri (kulak ölçümü), hemogram, ekg şeklindedir. Sağlık raporu çalışan kişinin mesleki hastalığının referans noktasını belirler. Çalışan kişinin işe yeterliliğini kontrol etmektedir. Çalışan kişi bu kriterleri karşılamıyorsa iş güvenliği açısından risk teşkil etmektedir. Çözümmed tarafından verilen sağlık raporu ile çalışanın sorunsuz bir şekilde iş başı yapması sağlanır.

İşe Giriş Sağlık Raporu Neden Almalıyız?

Bir çalışan olarak gerekli sağlık testlerini yaptırmanız geleceğinizi garanti altına almanız demektir. Hem varolan sağlık durumunuz hakkında doğru bilgi alır hemde oluşabilecek meslek hastalıklarının tespitini sağlamaktadır. Oluşabilecek meslek hastalıklarının tespit edilmesini sağlar. Bu sayede gelecek iş yaşantınızı şekillendirdiğiniz gibi emeklilik planlarınızı da oluşturmuş olursunuz.

İşe Giriş Sağlık Raporu Neden İstemeliyiz?

İş veren olarak çalışan adayının mevcut sağlık durumunun belirlenmesi çok önemlidir. Örnek vermek gerekirse işitme sorunu yaşayan bir çalışanın gelecekte iş yerini suçlamasının önüne geçme amacı taşıdığı gibi çalışanın işe uygunluğuda tespit edilir. Bu akciğer grafisi, ekg ve diğer sağlık testleri içinde geçerlidir. Çalışanın sağlık referans noktasının belirlenmesi gereklidir.

İşe Girişler İçin Neden Sağlık Raporu Alınır?

İşe başlayacak çalışanın mevcut sağlık durumun belirlenmesi için alınmaktadır. Örnek vermek gerekirse akciğerlerinde sorun olan bir çalışanın işe başlamadan önce ciğerlerinde sorun olup olmadığı belirlendiği için iş veren ve çalışan arasında referans sağlık noktasını belirlemektedir. Bu sayede çalışanın emek verdiği süre boyunca sağlık sorunlarının tespiti sağlanmaktadır. Çözümmed olarak işe giriş sağlık raporu 30 dakika içerisinde çalışan ve iş verene ulaştırılmaktadır. İşe genel yetkinlik testlerinden sonra olabilecek iş kazalarının önüne geçilmesi hedeflenmektedir.

İşe Giriş Sağlık Raporu Hukuki Sorumluluk

Gerekli testler yapıldıktan sonra çıkan sonuca çalışan adayı hakem hastaneler nezdinde itiraz edebilmektedir. Hakem hastanelerden çıkan raporlar itiraz konusuna kapalıdır. Uzman hekimlerimiz tarafından sağlanan işe giriş raporları ile daha güvenli bir ekonomi ve daha güvenli bir çalışma ortamı sağlanmaktadır. Çalışan adayının sağlık bilgileri hiç bir şekilde üçüncü kurum veya kuruluşlar paylaşılmamaktadır. Bu rapor sadece formaliteden oluşan bir evrak olarak görülmemelidir. Her yıl iş kazalarında vefat eden vatandaşlarımızın sayısı düşünüldüğünde raporun önemi çok iyi anlaşılmaktadır.

Sağlık Raporunun İçeriği Nedir?

Odyometri işitme testi: Odyometri testi kulakların sağlık durumunun ve fonksiyonlarının ölçülmesidir. Mesai içerisinde çalışanın duyma bozukluklarından ötürü oluşabilecek iş kazalarının önüne geçmeyi hedefler. Aynı zamanda çalışanın işitme sorunlarının işyerinde olup olmadığı ile ilgili referans noktası sağlamaktadır.

SFT Solunum fonksiyon testi: Özellikle kimya tesisler ve havada uçuşan görünmez maddelerin olduğu yerlerde çalışana çalıştığı süre içerisinde verdiği vereceği zararın tespiti için yapılır. Aynı zamanda var olan solunum durumu tespit edilerek gelecekte daha kötüye gitmesinin önüne geçilmesi sağlanır. (çalışanın işe başlamadan önce solunum durumu ile ilgili yapılması gereken testtir.)

Tetanoz aşısı: Ufak ve gözükmeyecek yaralanmalardan oluşan açık yaralarda bulaşan clostridium tetani virüsüne karşı yapılmaktadır.

Göz muayenesi: Çalışan adayının gözlerindeki bozuklukların tespiti için yapılır. Forklift kullanımı, metal kaynak çalışanları, vasıta kullanımı, makine kullanımı gibi alanlarda görme bozukluklarından kaynaklı kazaların önüne geçmektedir. Aynı zamanda çalışanın çalıştığı süre boyunca gözlerinde yaşanan sorunların referans noktasının belirlenmesini sağlar.

Kan ve idrar tahlili: Ortak yemekhane ve ortak çalışma alanlarında bulunan çalışanların bu test ile bulaşıcı hastalıkları diğer çalışma arkadaşlarına bulaştırmasının önüne geçildiği gibi çalışanın düzenli kontroller ile geleceğini sağlam inşa etmesine olanak sağlamaktadır.

EKG Elektrokardiyografi: Kalp ve damarların sağlık durumlarının mevcut durumu için kullanılan bir testtir. Kalbin ve damarların sağlık durumu grafiksel olarak kayıt edilir. Uzman doktor tarafından incelenir ve var olan sorunlar tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanır. Mevcut durumun ölçülmesi için eki cihazı kullanılır. Bu sayede çalışanın işe uygunluğu kontrol edilmektedir. Çalışanın kalp ve damar durumu ile ilgili sağlık tetkiki yapıldıktan sonra gerekli önlemlerin alınması sağlanır.

Akciğer grafisi:İşe giriş sağlık raporu alırken x ray ışınlarının yardımı ile göğüs bölgesinin filminin çekilme işlemidir. Uzman hekimlerimiz tarafından incelenen akciğer garfisi ile çalışan adayının uygunluğu tespit edilir. Var olan sorunlar tespit edilerek gerekli önlemlerin alınması sağlanır. Aynı zamanda çalışanın işe girmeden önceki ciğer durumu ile ilgili bir sonraki teste kadar ciğerlerin sağlık durumu arasında referans noktası teşkil etmektedir.

Yukarıdaki testler çalışanın mevcut sağlık durumunu belirlediği gibi çalışan ve iş veren arasında 6331 sayılı kanun nezdinde çalışanın sağlık durumu ile ilgili emsal teşkil etmektedir.

İşe Giriş Sağlık Raporu Geçerlilik Süresi

Çalışma koşullarının şartlarına göre bu raporun geçerlilik süresi;

  1. Az tehlikeli kurumlarda 5 yıl
  2. Orta tehlikeli iş sınıfına ait kurumlarda 3 yıl
  3. Çok tehlikeli iş sınıfınd bulunan kurumlar için 1 yıldır.

Bu sağlık tetkiklerin düzenli yapılması ile çalışan ve iş veren arasında sorumlulukların belirlenmesi sağlanmaktadır.

whatsapp